Att komma i gång

Välkommen till vår meddelandeservice! Detta dokument innehåller grundläggande information som du kan behöva för att få grepp på hur det fungerar. Om du stöter på problem kan du kontakta en av moderatorerna som finns under länkan Kontakt på huvudmenyn.

Läsa meddelanden

Vem som helst med tillgång till WWW kan delta i diskussionerna i detta forum. För att kunna läsa de meddelanden som du är intresserad av klickar du med enkelklick på länkarna i ämne- och underrubriklistan. Du kan navigera bakåt och framåt genom att klicka på navigeringslistan högst upp på varje sida.

Skriva meddelanden

Om du vill skicka ett meddelande till en befintlig diskussion ska du fylla i fältet "Lägg till meddelande" längst ner på sidan. Du kan använda formateringskoder eller HTML för att formatera din post. Om du måste ha ett användarkonto (användarnamn och lösenord) för att kunna skicka meddelanden till en diskussionssida, bestäms detta av moderatorer som bevakar sidan, men vissa diskussionssidor är offentliga. Följ instruktionerna noga och fyll i alla nödvändiga uppgifter.

Om knappen "Skapa nytt Ämne" finns på sidan kan du klicka på den för att påbörja en ny diskussion om något ämne du själv är intresserad av. Då visas rubriken du har skrivit tillsammans en underrubrik och den inledande meningen i diskussionen. När du har fyllt i ämnet följ då instruktionerna i stycket ovanför om hur man skickar meddelanden.

Sökning i forumet

Du kan söka på i meddelandeservicen med tid-sökning (Sök nytt meddelande) eller genom matchning av text (Nyckelordssökning). Dessa två sökmetoder underlättar sökning efter specifika ämnen/meddelanden eller författare.

När du vill söka nya meddelanden, klicka på länken "Nya meddelanden" i huvudmenyn. Om du har ett konto med ett giltigt användarnamn och lösenord, ska du skriva in dessa i rätt fält, då sker sökning efter meddelanden som kommit efter den senaste sökningen. Om du inte har något konto, kan du fortfarande söka efter nya meddelanden genom att använda någon av de andra sökmöjligheterna. Fälten "Senaste dag" och "Senaste vecka" i huvudmenyn motsvarar sökning efter meddelanden som kommit inom senaste dygnet respektive senaste veckan.

Om du vill söka med nyckelord, ska du klicka på länken "Nyckelordssökning" i huvudmenyn. Specificera sedan orden som ska användas i sökningen. Ytterligare information beträffande "Nyckelordssökning" visas också på söksidan. När sökningen är klar och du vill se sökresultatet, ska du klicka på länkarna till sidorna eller klicka på länkarna i sökresultatet för att kunna se meddelanden som innehåller nyckelordet.

Skapa ett användarkonto

Det finns följande fördelar med att skapa ett användarkonto i detta system:

Om du vill skapa ett användarkonto, klicka först på länken "Min profil" i huvudmenyn och kontrollera om länken "Omedelbar registrering" finns. Om denna länk saknas på sidan, kan du skicka ett e-postmeddelande till en av moderatorerna som finns i listan på "Kontaktsidan" och begära ett användarkonto. Var noga med att inkludera din e-postadress, ditt fullständiga namn och önskat lösenord.

Mer användarinformation

Mer information om hur man använder detta system och hottar upp sina meddelanden med färger/typsnitt etc etc finns att om läsa i avsnittet Formatering och avsnittet Felsökning, som båda finns i huvudmenyn. Om du har frågor eller funderingar kan du antigen skicka dem till lämplig post på diskussionsforumet eller kontakta en av moderatorerna eller sidansvarig på "Kontaktsidan".

Regler - vett och etikett ("Netikett")

När du skriver ett meddelande bör du uppträda som du själv vill bli bemött, respekt för andra och andras erfarenheter skadar aldrig. Oförskämdheter, förolämpningar och personangrepp tolereras ej. Man behöver inte hålla med andras åsikter eller acceptera idéer eller påståenden som om de vore fakta, lite källforskning skadar inte om man tvivlar på vad folk påstår, istället för att kasta sig ut i en diskussion utan att ha 'torrt på fötterna'. Alla människor tänker inte lika, men när vi tänker tillsammans, då tänker vi bättre. Det är just det som är vitsen med ett sådant här forum. Kom i håg att meddelanden du läser reflekterar författarnas åsikter och ej moderatorernas eller den som är ansvarig för sidan.


Copyright © 1998, DiscusWare, LLC, all rights reserved