Arkiverade (äldre) inlägg fram till 17 september, 2008

DIS Forum: 2. DISBYT - Databasen: Allmänna frågor: Arkiverade (äldre) inlägg fram till 17 september, 2008
Av Ulf Johansson Söndagen den 11 november, 2007 - 22:44:

Hej!

Tack för ditt svar Alf, det var så jag faktiskt skickade in denna fil till dis-ombudet dvs som reg.fil men jag fick den åter med svaret att det ska vara en txtfil! Därav min fråga, eller är det så att den som tog emot min fil inte förstod hur den skulle öppnas?

Hälsn Ulf

Av Alf Christophersen (M00919) Söndagen den 11 november, 2007 - 22:56:

Ulf. Det må DISBYT-ombud her svare på.

Men alternativet er å lage en Gedcom-fil og sende inn dette.

Av Alf Christophersen (M00919) Söndagen den 11 november, 2007 - 22:57:

Eller enda bedre, oppgrader Disgen til v. 8 og send inn Disbyt-bidrag fra det. (Det er kun Disgen 8 som støtter txt-formatet)

Av Rolf Eriksson Onsdagen den 14 november, 2007 - 12:10:

Problemet med .reg-filer hade jag som Disbytombud för några år sedan då mail-programmet, eller om det var Windows XP, vägrade släppa igenom sådana filer på grund av virusrisk. Jag lyckades aldrig konvertera någon reg-fil till txt. Nu är det mycket länge sedan jag fick en .reg-fil. Föreslår att du graderar upp till Disgen 8 som har en del bra saker som saknas i sjuan.

Av Alf Christophersen (M00919) Onsdagen den 14 november, 2007 - 13:15:

Før man pakker .reg-bidragsfiler (som er egentlig navnutvidelsen til filer som brukes til å spare Registry-innhold evt. utveksle den slags, samt, ikke minst, virus) bør disse omdøpes til en ufarlig filnavnutvidelse, f.eks. .rge, så får fadder evt. bytte det tilbake.
Det gjøres med omdøpingskommandoen f.eks. i Vindusutforskeren eller med REN-kommandoen i DOS ledetekst, dvs. REN *.reg *.rge

Så kan man zippe bidraget og håpe at antivirusprogramvare ikke også trigger på .rge også når det åpner vedlegget og sniffer på hva filnavn er egentlig. (Ikke alle antivirusprogrammer fungerer på det viset)

Av Per Thorsell Tisdagen den 20 november, 2007 - 16:22:

En konstig sak: Andreas Drossander, Tunaberg, Södermanland. Han dyker vid sökning upp sex gånger med samma uppgift från samma uppgiftslämnare. Uppgiften är dessutom uppenbart felaktig pga ett par omkastade siffror i årtalet.

Per Thorsell.
Medl. Nr. 10701.

Av Joakim Jönsson Torsdagen den 27 mars, 2008 - 13:17:

Hej,

Jag är lite nyfiken på funktionen där man kan bläddra mellan forskare för en person med födelsenotis.
Kan någon ge mig ett namn, socken och födelseår för någon sådan person i databasen så man kan testa och se hur det ter sig.

//Joakim

Av Niklas Lundin Måndagen den 15 september, 2008 - 22:53:

Hej

Har ju diskuterats en del om hur man kan få fler att skicka in sitt material till Disbyt. Endast ¼ av DIS medlemmar bidrar tydligen i skrivande stund över huvud taget med personer i databasen. Varför?

Jag har kanske inte någon direkt lösning på problemet men vill, förutom att väcka debatt, belysa en del problem med databasen som jag ser det. Jag vet att sökning i Disbyt är frivillig men att ha en databas som ingen använder känns ju meningslöst.

Jag tror inte problemet ligger i att det kanske skulle vara svårt att göra ett Disbyt-utdrag, tidskrävande eller jobbigt att skicka in personerna till en fadder. Inte heller tror jag betygsättningen av det inskickade materialet skrämmer. De flesta som forskar gör det säkert för egen skull och bryr sig inte alls hur andra ser på deras material. En del använder inte källor alls.

Man får väl förmoda att de som är medlemmar i DIS och på sin fritid eller kanske professionellt sysslar med släktforskning gillar det de håller på med. Hur kul är det då om man genom en enkel sökning i databasen direkt hittar en massa släkt, kanske på sidan när, utan att ens behöva lyfta fingret? Jag kanske talar för mig själv här men är det inte själva sökandet, de små anteckningarna i husförhörslängderna, flyttningarna, födsel -vigsel och dödnotiserna som är själva kicken?

Det kan också vara så att folk inte vill skicka in sitt material för de är rädda att andra ”stjäl” det. Ingen höjdare att lägga ner tio år på en linje som någon bara rakt av kan ta. Detta leder oss in på ytterligare ett problem, nämligen källan. Det kan vara så att man skulle kunna tänka sig att skicka in material till Disbyt men man vill gärna stå som källa på det som andra lånar. Även efter originalkällan hittats.

Jag vet att vissa (en del rätt högt upp i organisationen) skickar in bitar av sin forskning, kanske för att kringgå en del av belyst problematik ovan. I min mening inget direkt föredöme.

Lite tankar från Niklas som förra veckan skickade in nytt material till Disbyt.

Av Niklas Lundin Onsdagen den 17 september, 2008 - 15:36:

Kanske är det så att de som inte delar i Disbyt heller inte är aktiva i forumet men någon form av reaktion från någon vore roligt.

Av Alf Christophersen (M00919) Onsdagen den 17 september, 2008 - 16:07:

Vi i Norge sliter nok med samme problem og det er nok mangefasettert (som i diamantene)

Du peker på ett av dem, de som ikke deltar i DISBYT er nok ofte de samme som ikke deltar på andre aktiviteter også, det være seg at de samler på Diskulogen for å studere dem nærmere som pensjonister eller arbeidsløs, møter sjeldent opp i lokallagets møter, deltar uansett ikke på Slekts forum, og interesserer seg stort sett kun for sin nærmeste slekt og mener at disse data har ingen interesse eller verdi for andre.

Så har man dem som nok bruker Disbyt daglig for å finne spor av slekta blandt andres registreringer, men, som mener de ikke er ferdige nok til å bidra med sine endelige og trippelverifiserte data (med kildebelegg for hvert eneste ledd oppad vegger og nedad stolper)

(Har litt for ofte slike kommentarer ved spørsmål om man har deltatt med egne data)

Og en siste hovedgruppe er dem som aldri har hørt om Disbyt (til tross for at dem leser Diskulogen (eller i Norge, Slekt og Data), eller følger med her

Og så er det dem som synes det er for vanskelig å lage en Gedcom-fil

Eller, dem som av prinsipp ikke deler av med andre sine data av ulike grunner.

Vi går nå over til en modell med mange faddere i hvert lokallag, men en bidragskjører for hele regioner som skal hente nye bidrag fra vår server, i stedet for å få dem som epost, med risiko at mailsystemet stopper opp bidraget)

Jeg tror at ved at folk i nær omkrets rundt den enkelte omtaler og overbeviser det enkelte medlem til å delta, så vil man få størst effekt

For, som vel alle vet og som du har nevnt tidligere, dess flere som bidrar, dess bedre blir basen