handdator

Visa fullständig version : Svenska Haplogruppdatabasen - DNA i släktforskningen



Anders Berg (M01397)
2011-02-22, 11:00
Minns ni specialnumret av Diskulogen i mars 2008 om DNA i släktforskningen?
http://www.dis.se/diskulogen/disk/disk80.pdf

Utvecklingen går rasande fort och nu börjar allt fler att fundera på att testa sig och gör slag i sak också. Behovet av en svensk sajt kring detta har jag och några andra personer som utfört DNA-test försökt att avhjälpa. Därför har vi skapat en sajt för att samla uppgifter om våra anors haplogrupper, som vi sedan kan få intressant information ur. Jag kopierar in min beskrivning från Anbytarforum igår:

Nu är Svenska Haplogruppdatabasen verklighet!

Jonas Magnusson och jag har jobbat vidare på den idé som jag skrev om 10 dec i fjol här i tråden, och vi två och Rolf Berlin och Leif Boström har testat den. Det handlar alltså om att skapa en databas över våra haplogrupper på raka fädernet (YDNA) och raka mödernet (MtDNA), som kommer ge oss fantastiska möjligheter att studera tillhörigheten inte bara för våra egna raka linjer utan för större delar av befolkningen på 1600-talet och 1700-talet och fördelningen lokalt i de socknar och landsändar vi är intresserade av. Och med potentiell möjlighet att avslöja felaktigheter i vår forskning, fäder som inte är fäder till sitt barn osv.

Gå in på http://dna.scangen.se och börja läsa den inledande beskrivningen (skriven av Jonas), titta och sök i databasen så långt den hittills är upplagd av oss fyra, och ta sedan och lägg in också resultatet av ditt DNA-prov vad gäller haplogrupperna på fädernet och mödernet. Du lägger alltså in den raka linjen i de formulär som visas på hemsidan upp till den äldsta kända anan. Sedan kan man när man har tid också komplettera med alla söner och kända manliga ättlingar i YDNA-trädet, och alla döttrar och kvinnliga ättlingar i MtDNA-trädet. Dessa delar ju också samma haplogrupp! Det går ganska lätt att snabbt lägga in personer har vi kommit fram till. Det är viktigt att börja med den testade personen, troligen du själv, men man behöver inte vara orolig för PUL och liknande, eftersom inga uppgifter om personer yngre än 100 år kommer att vara sökbara i databasen.

Vi hoppas att alla svenskar som tagit ett DNA-prov för släktforskningen ska se värdet i denna databas och lägga in sina linjer. Tipsa gärna andra ni känner som gjort ett test. Även personer utomlands med svenska rötter välkomnas att bidra, och därför finns all text också i engelsk version. SHD kommer att vara ideell och oberoende av de företag som utför testerna.

Kom gärna med synpunkter här eller med mail. Vi kan väl direkt säga att visst vore det smidigt om släktlinjerna kunde skickas in med en gedcom, men det har vi inte kunskap eller resurser att få till den närmaste tiden. Om någon bra på programmering i php och med kunskap om gedcom känner sig manad att tota ihop en funktion för att läsa in dessa med gemensam haplogrupp från en gedcom kan man i så fall höra av sig. Men det är alltså oftast inte så många personer det handlar om, och de raka linjerna är ju oftast inte mer än 8-10 generationer.

Vi hälsar er alltså välkomna att vara med och utveckla denna resurs för släktforskningen!

Anders, Jonas, Leif och Rolf

http://dna.scangen.se/SHDbanner3.jpg

AlfChr
2011-02-23, 10:56
Har dere noe kontakt med norske miljøer ?
Regner med at for store deler av Norge og Sverige er det mye felles opphav :-)

På norske Slektsforum er det også en egen gruppe for DNA og genealogi, http://www.disnorge.no/slektsforum/viewforum.php?f=2399

For å skrive der må man enten logge på som medlem i DIS-Norge eller melde seg på i Slektsforum som gjest. http://www.disnorge.no/slektsforum, trykk på her i setningen Les her om registrering og pålogging. I avsnittet som da dukker opp med tittel Hvorfor kan jeg ikke logge inn finner du lenk til høyre for å bli gjest.

Tror det kan være nyttig med et samarbeide her over landegrensene :-)

Anders Berg (M01397)
2011-02-23, 12:05
Hej Alf!

Visst bör vi samarbeta inom detta område. Jag har till att börja med berättat om SHD på DIS-Norges forum. Tack för tipset.

Anders Berg (M01397)
2011-02-28, 11:03
Det finns nu en facebook-grupp DNA-anor (skapad av Rolf Berlin) för att utbyta erfarenheter bland oss som testat oss och som funderar på att göra det.

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_133635093371627

Anders Berg (M01397)
2011-04-15, 13:17
Jonas Magnusson presenterar SHD i nya numret (92) av Diskulogen.

Anders Berg (M01397)
2011-04-15, 13:22
Det vore intressant att höra vilka skäl de två som valt "Kommer inte på fråga" i enkäten har för att vara så negativa?

Det finns en liknande undersökning på Scangen, och där har 22 av 145 gett samma svar, alltså ca 15%.

Malviken
2011-09-29, 02:26
Det vore intressant att höra vilka skäl de två som valt "Kommer inte på fråga" i enkäten har för att vara så negativa?

Det finns en liknande undersökning på Scangen, och där har 22 av 145 gett samma svar, alltså ca 15%.


Jag tycker inte man ska behöva redovisa sina skäl. Det kan ju vara (och nu gissar jag) helt enkelt att inte ens DNA-genealogin är att lita på. Hur håller den typen av forskning för en källkritisk granskning? Det är ju inte något som gemene man kan avgöra utan här måste man väl ha kunskaper i bl.a. kemi.

Mvh/Sten Magnusson