Den ursprungliga frågan var om det finns något program på marknaden som kan jämföra två Gedcom-filer för att identifiera individer i en och samma familjebild som bara finns i en av filerna. Vissa förslag har kommit upp, som jag inte närmare kommenterar. Carl-Johan (Kalle) har indikerat att denna typ av jämförelser ingår som en funktion i RGD-projektet.

Men först: det är inte helt enkelt att identifiera individerna (exempelvis olika namnstavningar) och andra inte helt identiska uppgifter och dessutom samla familjebilder från respektive fil.

Vidare finns det ett större antal jämförelseaspekter att ta hänsyn till.

Vad beträffar RGD och den utvärdering vi gjort av prototypen (ca 50.000 individer och 10.000 "överlappningar") är att vi vid den s k Matchningen - jämförelsen på familjenivå av individerna i en indatafil med den aktuella databasen - upptäcker en rad avvikelser, som ofta faller igenom vid jämförelser enbart på individnivå.
Exempel på avvikelser:
- Relationsfel - fel partner, barn i fel familj
- "Dolda" dubbletter - en forskare har registrerat syskons föräldrar dubbelt, men uppgifterna är så rudimentära att de inte faller ut i dubblettkontroller
- Barn som finns i den ena familjebilden och inte i den andra (ursprungsfrågan)
- Namnförväxlingar - Albin/Algot, Eva/Emma
- Namnkompletteringar - exempelvis ytterligare efternamn som brukats av individen under sin levnad
- Datumavvikelser
- Ortsavvikelser

Eftersom det även ligger ett omfattande valideringsarbete innan det är möjligt göra själva Matchningsjämförelsen, måste man fråga sig, om det verkligen finns sådana genvägar, som att jämföra två Gedcom-filer med varandra.

Inom RGD-projektet anser vi att vi med utvärderingen av den s k Prototypen antingen har fått svar på de flesta frågor kring problematiken med jämförelse av två forskningar (i detta fall databasen med en tillkommande forskares indatafil) eller fått indikationer på hur frågeställningarna skall kunna lösas.

Jag vill också i detta sammanhang påpeka att RGD - Sammanslagen släktforskning - har två huvudsyften dels att skapa ett referensregister över Sveriges historiska befolkning och dels och inte minst ge föreningens medlemmar möjlighet att jämföra sin forskning ned till "minsta detalj" med de uppgifter som finns i Databasen.