Resultat 1 till 30 av 182

Ämne: Släkttrim - Frågor/synpunkter

Hybridvisning

Föregående inlägg Föregående inlägg   Nästa inlägg Nästa inlägg
  1. #1

    Släkttrim - Frågor/synpunkter

    Kom gärna här med synpunkter och frågor avseende "Släkttrim

    Projektgruppen för RGD

  2. #2

    Janåke Gestblom
    Medlemsnr
    36899
    Ort
    Stockholm
    Inlägg
    150
    Släkttrim är ett utmärkt komplement till Disbyt.
    Jag laddade upp min GEDCOM-fil som gäst och fick ett antal förslag på felaktigheter och dublettpersoner.
    Vad gäller socken- församlingsnamn tycker jag att ni kan jämställa (AB) och (A) så blir den listan kortare.

  3. #3

    Carl-Johan Gustafsson
    Medlemsnr
    19138
    Ort
    Nykvarn
    Inlägg
    611
    Hej Janåke
    Vi har försökt göra tolkningen av församling så "tolerant" som möjligt och alldeles före helgerna kompletterade vi funktionerna ytterligare.
    Det är tanken att släktforskaren skall fortsätta använda sitt eget sätt att registrera, och att anpassningen av det skall göras i programmen i samband med valideringen av data.

    Ni som haft problem med stor församlingslista vid tidigare körning kan gärna göra ett nytt försök.

    Jag skall kolla upp varför (A) inte tolereras. Hittar ni andra saker som ni tycker vi bör ändra så hör av er. Det är viktigt för oss att vi får in era synpunkter.

    Om det är mer omfattande, är vi tacksamma att få en GEDCOM fil, så vi har ett bra underlag att arbeta med. Ni kan gärna skicka till mig på 08.55245912@telia.com

  4. #4

    Runar hortlund
    Medlemsnr
    06015
    Ort
    Eskilstuna
    Inlägg
    109
    Om RGD bara ska innehålla personer som inte längre är i livet, så borde nu levande personer sorteras bort före granskningen. Med en stor databas blir anmärkningslistan onödigt lång. Varför listas par som har ett gemensamt barn före äktenskapet?
    Hälsningar Runar

  5. #5

    Carl-Johan Gustafsson
    Medlemsnr
    19138
    Ort
    Nykvarn
    Inlägg
    611
    Hej Runar, tack för synpunkter.

    Längre fram när vi pratar om RGD så kommer regler för sekretess att finnas. Eftersom ingen annan än du själv kan se dina uppgifter, så finns ingen anledning till begränsningar.
    Egenkontrollen i web-funktion är avsedd att hitta eventuella felaktigheter i det egna släktforskningsdatat, och det är lika lätt att göra fel på levande personer.

    Har man stora volymer kan det vara fördel att först skapa sin GEDCOM fil med lämpligt urval av sitt data.

    Par med gemensamt barn före äktenskapet skall inte påverka. Den nya informationslistan som tillkom nyligen skall bara upplysa om familjerelationer som inte är kompletta.
    Enligt en regel vi skapat, skall en familjerelation ha minst två individer. Dessa och individer som saknar relation listas, inte som ett fel utan som en information.

    Familjer som inte är kompletta kan orsakas av avgränsningar när man skapar GEDCOM filen, t.ex. om man gör begränsning till utvalda flockar.
    Ett tips kan då vara att skapa GEDCOM filen från en söklista med de flockar man önskar. Därefter gör man utöka söklista, först med föräldrar, sen barn och sist partners.
    Då blir familjerna i GEDCOM filen kompletta och de poster som fortfarande kommer upp i informationslistan är då faktiskt saknade kopplingar.

  6. #6
    Hej Jan-Åke och Gott Nytt År

    Om jag förstår dig rätt har du genomfört Indatavalideringen i Släkttrim. So far so good!

    En fråga: Har du kontakt med någon annan forskare med likartad forskningsinriktning? Om ni båda laddar in era filer på samma Användarkonto (erfordras) kan ni göra helt andra former av kontroller.

    Rolf

  7. #7
    Om RGD bara ska innehålla personer som inte längre är i livet, så borde nu levande personer sorteras bort före granskningen.
    Runar, denna jämförelse kan bara göras med två Gedcomfiler. Senare vid jämförelse med RGDs databas blir det självfallet inga träffar.

    Rolf

  8. #8

    Anders Dahlin
    Medlemsnr
    41263
    Ort
    Vendelsö
    Inlägg
    59
    Hej
    Har nu provat Släkttrim genom att indatavalidera min GEDCOM-fil.
    1. jag får en felrapport på att Jeppa inte är ett mansnamn, vilket jag tycker att det är.
    2. fick ett par felrapport på saknade relationskopplingar ex "Id 1-573 - Familj ". Jag har inte hittat något sätt att söka dessa "familjer" eftersom det inte finns något person-id kopplat till familje-id:et. Använder senaste Disgen. I mina fall är det giftemål som inte har raderats när personerna har raderats. Nu löste jag detta genom att granska GEDCOM-filen. Vore bar om man fick ett person-id, barn eller förälder, som är kopplat till familje-id:et
    Bortsett från detta tycker jag att det fungerade utmärkt

    Anders Dahlin

  9. #9

    Carl-Johan Gustafsson
    Medlemsnr
    19138
    Ort
    Nykvarn
    Inlägg
    611
    Hej Anders
    Tycker du låter positiv även om du haft en del problem.

    Namndatabasen är fortfarande i pilotnivå, så den är på intet sätt komplett. De vanliga namnen täcks nog upp men lite udda namn kommer att ge lite tveksamma svar ibland. Så se det inte om en "felrapport".

    När det gäller ditt andra problem så är vi väl medvetna om det men inte kunnat göra något åt det. Vissa program, t.ex MinSläkt lagrar inte individdata, dessa skapas bara när GEDCOM filen skapas och endast för att GEDCOM standarden kräver detta för att kunna skapa en datastruktur.
    För personer försöker vi alltid komplettera med hela namnfältet, så att det skall finnas något sökbart begrepp.
    För familjer har vi inte den möjligheten.

    Så din lösning att läsa GEDCOM filen och på så sätt kunna spåra någon information att gå vidare på är tyvärr den enda möjligheten.

    Kan säga också att vi haft kontakt när det gäller MinSläkt, men vi har inte fått några löften om programändringar.

  10. #10

    Joel Vogler
    Medlemsnr
    22974
    Ort
    Göteborg
    Inlägg
    54
    Anders, jag hade också problem med att söka på Id-nr som syftar på en familj. Rolf Carlsson gav mig följande lösning, som fungerar enkelt och bra, både för familj- och personsökning:
    "Det finns ett sätt att söka giftermål i Disgen (lärde mig detta för två veckor sedan): Markera "Glada gubben"/gå till fliken "Med nummer"/mata in nummer och Disgen hanterar då såväl individer som giften."

  11. #11

    Wilhelm Algotsson
    Inlägg
    48
    Jag har gjort ett (första) prov av Släkttrim. Några iakttagelser:

    1. PLAC.FORM-strukturen förefaller inte tas omhand.
    2. DATE.PERIOD-strukturen förefaller inte tas omhand.
    3. Det verkar som platsvärden i annan form än <svenska församlingsnamn> <svensk länsbokstav inom parentes> betraktas som 'suspekta'. Varför inte acceptera syntaktiskt korrekt GEDCOM? (Jag använder en 'egen' platsdatabas där hierarkin tillåts grena sig under socken.)

    I en av de genererade filerna visades en Python-stack-'dump' som åtföljdes av info om i vilken GEDCOM-filrad undantaget togs omhand. I den raden finns definitivt inget syntaxfel. Varför inte låta undantagshanteringen skriva ut den rad som ger upphov till undantaget?

    (Finns parsern åtkomlig för läsning via GitHub? GLR??)

    Vad menas egentligen med 'indatavalidering'? Jag är van vid att 'indata' skall betraktas som sanna eller godkända. Däremot kan/skall behandlingen av dessa data valideras.

    För övrigt så verkar Släkttrim kunna bli ett bra hjälpmedel och i synnerhet om man ges möjlighet att konfigurera egenskaperna.

  12. #12

    Carl-Johan Gustafsson
    Medlemsnr
    19138
    Ort
    Nykvarn
    Inlägg
    611
    Hej Wilhelm
    Vi betraktar inte några uppgifter som suspekta och vi försöker vara så toleranta vi kan. Vårt testmaterial är ännu inte så omfattande men vi försöker lära oss hantera de varianter vi kommer på.

    Vi skulle nog gärna vilja ha din GEDCOM fil för att kunna studera den närmare, tacksam om du skickar den till mig på mail 08.55245912@telia.com

    När det gäller svenska församlingar är vår kontrolltabell skapad efter Skatteverkets övergripande församlingstabell och med länsbokstav inom parentes. Men innan vi kontrollerar mot tabellen försöker vi konvertera olika sätt att ange församling. Så det är inte det enda skrivsättet som accepteras men tydligen har vi inte täckt upp ditt sätt att ange församlingar.

    Syftet i slutändan är att kunna identifiera unika personer och familjer och det sker i det vi kallar matchning. För att kvaliteten skall kunna innehållas måste vi jobba med ganska strikta data för att jämförelserna skall bli möjliga. Att försöka maskinellt jämföra händelsetidpunkter angivna med tidsintervaller fungerar inte, därför använder vi bara årtal eller datum.

    Vi tror och hoppas att detta skall bli ett bra verktyg och vi är en bra bit på väg, men vi kan säkerligen bli ännu bättre och med mer synpunkter och exempel kommer vi också att bli det.

  13. #13

    Anders Ardö
    Medlemsnr
    49324
    Ort
    Lund
    Inlägg
    51
    Citat Ursprungligen postat av walgot Visa inlägg
    I en av de genererade filerna visades en Python-stack-'dump' som åtföljdes av info om i vilken GEDCOM-filrad undantaget togs omhand. I den raden finns definitivt inget syntaxfel. Varför inte låta undantagshanteringen skriva ut den rad som ger upphov till undantaget?
    Problemet ligger mest sannolikt på vår sida. I inläsningsprocessen läggs lite RGD-intern information till i Gedcom-filen innan den läses in i databasen och i samband med det kan syntaxfel uppstå.. Det är inte riktigt meningen att sådana fel ska synas utan dom borde tas hand om internt. Men än så länge är det det beta-system under kraftig utveckling och UI är ganska primitivt.

    Har lagt till ett förbättringsförslag i vårt fel-hanteringssystem Redmine

    Citat Ursprungligen postat av walgot Visa inlägg
    (Finns parsern åtkomlig för läsning via GitHub? GLR??)
    Vi använder en mycket lätt modifierad variant av en GPL licensierad parser - simplepyged, som finns på github
    http://github.com/dijxtra/simplepyged

    Hela vår kod kommer också att finnas på github - har bara inte kommit fram till att lägga upp den där.

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •