Resultat 1 till 1 av 1

Ämne: Inklistring av text med bibehållna radbrytningar

  1. #1

    Andreas Jansson
    Medlemsnr
    38150
    Ort
    Tärby, Fristad
    Inlägg
    51

    Inklistring av text med bibehållna radbrytningar

    Hej!

    Hur går man lättast tillväga för att få radbrytningar på samma ställe när man klistrar in en text från ett annat program i Biografi-fältet, eller andra notiser, för en person i Disgen?

    Jag gjorde nu så här:
    * Jag lade in texten i Notepad++ (finns för gratis nedladdning här: http://notepad-plus-plus.org/ )
    * Valde Ersätt i Sök-menyn (Ctrl+H)
    * Klickade i valet för utökat sökläge.
    * I fältet "Sök efter" skrev jag in \r\n
    * I fältet "Ersätt med" skrev jag in ¶\r\n
    Paragraftecknet kan skrivas in genom att man håller nere Alt-tangenten medan man trycker på siffrorna 0182 (en i taget) på det numeriska tangentbordet och sedan släpper upp Alt-tangenten, eller genom att man trycker Enter inne i en notis i Disgen och kopierar ¶-tecknet som då visas, klistra sedan in det i Ersätt-rutan i Notepad++.
    * Tryck Ersätt alla.

    Litet omständligt kanske någon kan tycka, men det är betydligt snabbare än att sitta och leta upp alla stycken i en längre text för att trycka Enter inne i notisen.

    Se bifogad bild, för att att se hur det ser ut.

    Detta är alltså dels ett tips jag delar med mig av, dels en fråga om det finns något lättare / inbyggt sätt i Disgen, att ta hänsyn till normala radbrytningar (Char(13) + Char(10)) när man klistrar in redan befintliga texter och vill ha nytt stycke på samma ställe som i originaltexten.

    Tillägg: Med tecknet för ny rad blir texten mer lik originaltextens formatering. Använd tecknet ¥ (Alt+0165) istället för ¶-tecknet. Med paragraftecknet följer vissa stycke-format vid utskrift (indrag etc). Allt detta ovan gäller förresten "utskrifter", antavlor / stamtavlor etc, om det inte framgick.
    Senast redigerat av Andreas Jansson den 2015-03-21 klockan 17:59. Anledning: Notis om att ny-rad-tecknet kan vara lämpligare.

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •