Resultat 1 till 2 av 2

Ämne: Sök ort med hjälp av koordinaterna

  1. #1

    Lars-Åke Stenemo
    Medlemsnr
    13230
    Inlägg
    30

    Sök ort med hjälp av koordinaterna

    Sökning i ortdatabasen med hjälp av koordinaterna och "sök andra orter med samma koordinater"

    Alla orter i Sverige redan knutna i Disgen-orter till möjligheten att ange koordinater. Mitt förslag är att det också skall bli möjligt att söka på dessa koordinater.

    Som första sökbegrepp skulle detta troligen användas sällan, men om detta kopplas vidare med att en viss ort som påträffats kopplas till möjligheten att söka ”sök andra orter med samma koordinater” skulle ett stort problem kunna lösas, nämligen orter som administrativt förflyttats då olika nya gränsdragningar har skett genom tiderna. Man skulle då kunna ange en person född 1640 i Kristianopel i Blekinge som född i Danmark och ändå lätt kunna finna alla födda i Kristianopel oavsett om orten tillhört Danmark eller Sverige. Det känns ofta helt fel att placera en person i fel land.

    Problemet är mycket större då det gäller socknars sammanslagningar och uppdelningar genom århundradena. Länsgränserna har också ändrats. Socknen Långasjö tillhörde förr Kronobergs län men ligger idag i Kalmar län. Mitt förslag innebär att man alltid skulle kunna tillämpa den administrativa indelningen som gällde vid tillfället för en händelse utan att skapa svårigheter med att finna orten.

  2. #2
    Christers avatar
    Christer Gustavsson
    Medlemsnr
    4621
    Ort
    Linköping
    Inlägg
    1 866
    Tror du inte att ortens namn har bibehållits trots att den administrativa indelningen ändrats? För spontant känns det enklare att söka på ortsnamn istället för koordinater.
    Christer Gustavsson - Dis verksamhetsledare emeritus

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •