+ Svara på ämne
Sidan 1 av 2 1 2 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 36

Ämne: Disgen Light

 1. #1
  Christers avatar
  Christer Gustavsson
  Medlemsnr
  4621
  Ort
  Linköping
  Inlägg
  1 624

  Disgen Light

  Här diskuteras Kenneth Bloms insändare i Diskulogen nr 117 med rubricerade ämne.
  Senast redigerad av Christer den 2017-06-20 klockan 09:26.
  Christer Gustavsson - Verksamhetsledare DIS

 2. #2
  (Detta är själva insändaren, publicerad i Diskulogen nr 117.)

  Disgen Light

  Disgen har under många år utgjort det mest attraktiva programmet när det gäller att lagra och hantera släktforskningsinformation. Jag har där kunnat samla den information jag letat upp om min familjs anor. Det har blivit ett digert material som omfattar flera tusen personer och deras historia. Jag har också ofta rekommenderat Disgen till min omgivning.

  Att vidareutveckla Disgen och göra det användbart i nuvarande och kommande operativsystem är givetvis ett måste för Disgens överlevnad.

  Jag har dock under de senaste åren blivit mer och mer tveksam till den utveckling som sker och som kan äventyra den grundläggande goda basen i Disgen. Är det verkligen så att alla nya funktioner är intressanta för den breda användarskaran? Jag har naturligtvis inte svaret på detta. Jag kan bara undra om det är så att Disgen blivit mer och mer styrt av IT-ambitioner? Jag har med acceptabelt IT-kunnande avstått att använda mer än det grundläggande i Disgen efter att ha testat tillkommande funktioner och ansett dem för komplexa samt även förlorat till exempel foton vid de återkommande uppdateringarna.

  Jag upplever att allt fler i stället för Disgen väljer mer lätthanterliga program. En fråga jag ställt mig själv är, att om jag skulle börja om idag, skulle jag då välja Disgen? Jag erkänner att jag skulle vara tveksam till detta. Jag skulle antagligen bli avskräckt av komplexiteten och de nu uppenbara problem som kan vara ett resultat av en kombination av ett feltolkat behov och av en överambition av IT-tillämpning.

  Det kanske vore på sin plats att ta pulsen på Disgen-användarna och få en uppfattning om vad som önskas och framför allt få en statistik över vilka delar av programmet som utnyttjas.

  Disgen får inte bli ett system för den mindre klick släktforskare som önskar få med allt på högsta möjliga IT-nivå. Eller är det kanske så att det finns utrymme för två versioner, ett Disgen Bas och ett Disgen Plus?

  Alla Dis-medlemmar är säkert överens om att vi önskar ett fortsatt attraktivt Disgen som passar alla och som inte riskerar att haverera på grund av överambitioner i utvecklingsarbetet.


  Kenneth Blom
  medlem 17567
  Senast redigerad av Christer den 2017-06-21 klockan 10:16.

 3. #3
  Christers avatar
  Christer Gustavsson
  Medlemsnr
  4621
  Ort
  Linköping
  Inlägg
  1 624
  Insändarsvar

  Diskussionen om en "lättversion" av Disgen dyker upp ibland. När vi (huvudsakligen produktrådet men ibland också styrelsen) har funderat på frågan har vi alltid landat i att inte försöka utveckla något sådant. Orsakerna är flera: främst att det skulle dra extra resurser från utvecklare och testare, men också att vi aldrig har kommit fram till vad som egentligen skulle lyftas bort eller döljas i Disgen för att programmet ska upplevas enklare att hantera för nya användare.

  Därför är det bra att du lyfter fram diskussionen igen.

  Vad är det basala i Disgen och vad är enbart för en exklusiv grupp av teknikintresserade släktforskare? Och är Disgen 2016 egentligen särskilt svårt? Varför upplevs det så? Behöver det vara komplext att inte använda de funktioner som man inte är intresserad av? Om man som exempel ser det som komplicerat att använda strukturerade källor så erbjuds enklare sätt som är nog så bra till en början. Vill man inte använda icke-biologiska relationer så är det bara att låta bli. En komplicerande faktor kan vara att många är nybörjare både i släktforskning samt att använda dator och Disgen.

  Vi upplever att Disgen har alla de funktioner nybörjaren behöver och de är lätta att använda. Dessutom innehåller Disgen så mycket fler funktioner för den som önskar dem. Det är inget fel att bara använda de grundläggande funktionerna. Det är en extra bonus att enkelt få fler funktioner tillgängliga när ditt behov förändras.

  Det är olyckligt om det utåt verkar som att utvecklingen är driven av teknikintresse och inte styrs av släktforskarnas behov. Så är exempelvis bytet av databas ytterst orsakat av de behov som släktforskare fört fram. Utan bytet hade de nya funktionerna inte varit realistiska att införa. Flockarna som funnits i många år var ett sätt att hantera en teknisk begränsning som inte finns längre. Vi har också tagit bort egenutvecklade stödfunktioner som numera erbjuds av Windows. Allt för att minska vårt underhållsarbete och skapa mer utrymme för att utveckla och förbättra Disgens funktionalitet.

  Vi är som sagt skeptiska till att hålla två aktuella versioner - en "Bas" och en "Plus" av Disgen i luften parallellt när det gäller utveckling, testning, underhåll, handledning, support och administration. Det drar med sig en mängd små detaljer i arbetet, och vi har ont om resurser.

  Diskutera gärna vad som kunde gömmas eller döljas i Disgen 2016 för att få ett program som är enklare att hantera.
  Senast redigerad av Christer den 2017-06-21 klockan 14:20.
  Christer Gustavsson - Verksamhetsledare DIS

 4. #4

  Edgar Lycksell
  Medlemsnr
  20292
  Ort
  Sänningstjärn, Hassela
  Inlägg
  364
  Håller helt och hållet med dig, Christer!
  Jämför med en mobiltelefon. Det är inte många som ens känner till hur mycket funktionalitet som är inbyggd där, men vi använder den ändå. Och då bara med de funktioner just individen själv behöver.

 5. #5
  Phryxes avatar
  C-G Magnusson
  Medlemsnr
  13088
  Inlägg
  1 000
  När jag såg rubriken Disgen Light (och utan att ha sett artikeln) trodde jag det kanske hamnade om en tittversion av programmet :)

  Jag tror som Christer att det resursmässigt vore oekonomiskt att arbeta med två parallella versioner.

  Om man kan komma fram till vad en basnivå ska innehålla kan man kanske stänga av en del funktioner och ha det som ett tillval, avancerad inställning. Om man ser flera separata funktioner kan man kanske göra det mer modulärt så att man i ett pluginsystem (*) kan välja att inte installera vissa delar. Misstänker att det inte är lätt att skilja på nivåerna bas och avancerad.

  Tror dock att det man uppfattar som enklare utgår ifrån gränssnittet, att det är enkelt och tydligt kanske snarare än att begränsa funktionaliteten bakom.

  (*) Här kan man även tänka sig tredjepartsplugins

 6. #6

  Torgny Larsson
  Medlemsnr
  24069
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  729
  Som Disgen-fadder och fadder-koordinator under många år förstår jag artikelförfattarens oro. Så många användare som vi faddrar har fått hjälpa – t.ex. under år 2016 var det över 4000 fadderärenden, förutom de frågor och problem som framfördes i DIS-Forum och i Facebook-gruppen ”Jag gillar Disgen”.

  Disgen designas och utvecklas av tekniskt kunniga personer, som eftersträvar tekniskt bra program, tekniskt logiska funktioner, men vi vill gärna ha med användarna mycket mera i den processen.
  Det handlar dels om programmets funktionalitet, att den är tillräcklig, effektiv, logisk, förståelig och säker för dess syfte, dels hur programmet tillfredsställer användaren, såväl den nya, ovane, osäkre icke-experten, som behöver enkelhet, tydlighet, mycket hjälp och vägledning i programmet, hjälp att undvika att göra fel, och att det är lätt att förstå hur man rättar fel, som den vane, säkre, mera avancerade användaren, som vill kunna utföra avancerade funktioner effektivt utan onödiga störningar.

  Vad gäller användarren, så finns avgörande faktorer även där: inställning, motivation och vana att använda datorer och datorprogram, preferenser och tidigare erfarenheter, förmåga att förstå datorgränssnitt, förmågan att lära, tänka, minnas och bearbeta information i datorn. Vi bör då i det sammanhanget fundera på om programmets krav på användarnas förmåga är för högt ställda.

  De som idag designar program, appar och tjänster på datorer eller via internet pratar om användbarhet och användarens tillfredsställese. De pekar på att det är av stor vikt HUR funktioner och gränssnitt verkligen är utformade – hur de uppfyller användarnas behov och önskemål. Råden är att göra användargränssnitten tydliga och undvika att överbelasta dem för mycket, markera viktig information tydligt, ge mycket vägledning vid användningen och hjälpa användaren att inte göra fel.

  Om detta går att uppnå med Disgen – en avvägning mellan teknik, behov, resurser och ekonomi – vet jag inte.
  Vi i supportrådet försöker bidra med vad vi som faddrar upplever att användarna behöver, och vi har bl.a. föreslagit en Light-version, men vet inte om vi ekonomiskt/resursmässigt klarar av det. Det finns ju andra produkter och andra tjänster som vi också vill utveckla eller vidareutveckla.
  Disgen-fadder i DIS samt datorfrågor.

 7. #7

  Edgar Lycksell
  Medlemsnr
  20292
  Ort
  Sänningstjärn, Hassela
  Inlägg
  364
  Man behöver inte göra en light-version av programmet bara för att skapa ett enkelt användargränssnitt för ovana användare. I många program kan man välja att använda ett enkelt Basic-gränssnitt eller att använda ett Avancerat gränssnitt. Det vore kanske en väg att gå även för Disgen.

 8. #8

  Torgny Larsson
  Medlemsnr
  24069
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  729
  Edgar, bra att du påpekar det. Det är just det jag menar och som vi önskat under många år, och Kalle nämner det också.
  Det är gränssnittet som är viktigt för den vanlige användaren, att det är tydligt, logiskt och hjälpande.
  Att ha ett enklare gränssnitt för de som önskar det, med de grundläggande basala behoven.
  Disgen-fadder i DIS samt datorfrågor.

 9. #9

  Carl-Johan Gustafsson
  Medlemsnr
  19138
  Ort
  Nykvarn
  Inlägg
  538
  Jag tror många upplever ett program enkelt eller krångligt beroende på hur många olika moment man man måste gå igenom för att registrera vissa uppgifter.

  Min ide har varit att skapa olika vyer beroende på vad har för underlag när man registrerar, t.ex. Husförhörsländ, Födelsebok, Dödbok, Sveriges Befolkning, Sveriges Dödbok etc.
  Det är ju stor skillnad på vilken typ av uppgifter man kan tänkas finna i de olika underlagen.

  När jag har en sådan källa framför mig vill jag ha möjlighet att kunna registrera allt jag ser på bilden i ett sammanhängande moment med en god översikt på det som registreras.
  Källan jag då har gäller ju alla uppgifter jag registrerar och jag behöver således bara anges en gång och inte för varje enskild uppgift.

  Mitt "Light-förslag" är att skräddarsy användargränssnitt baserade på de vanligt förekommande underlag släktforskare använder.

 10. #10

  Torgny Larsson
  Medlemsnr
  24069
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  729
  Jag tror att grunden skall vara ett grafiskt gränssnitt med släktträdet, varifrån man lägger till familjemedlemmar (föräldrar, relationer, partners, barn). Till det ett par vyer för att registrera uppgifter om de olika personerna, primärt från födelse/dop, lysning/vigsel och död/begravning, CD-skivor och bouppteckningar. Notiserna/Händelserna kan ha samma innehåll som idag med möjlighet att använda ortsträd och källträd. Man bör kunna göra enklare sökningar och utskrifter. Motsvarar det som Grundkursen innehåller.
  Detta är fortfarande på PC-nivå, men vore det inte trevligt med en Light-version även på surfplattor.
  Disgen-fadder i DIS samt datorfrågor.

 11. #11

  Göte Ekström
  Medlemsnr
  437
  Inlägg
  2
  Jag började med Disgen 3,5 och fortsatt till Disgen 2016 men där var det svårt att se hur man skulle fortsätta. Jag har gått tillbaka till 8,2 för där vet jag hur jag skall göra rättelse och lägga in nya personer. Finns det numera någon bättre förklaring hur inmatningen skall ske?

 12. #12

  Disgen Light

  Håller helt med Kenneth Blom om att det borde finnas en grundversion av Disgen. Vi är nog många som inte har släktforskning som huvudintresse och varit nöjda med tidigare enklare och mer överskådliga versioner, men Disgen tenderar nu att bli överarbetad för de flesta. Säkert vill en del ha med kvalificerade funktioner, men jag tror faktiskt att det är en minoritet som är så avancerade.

 13. #13
  Christers avatar
  Christer Gustavsson
  Medlemsnr
  4621
  Ort
  Linköping
  Inlägg
  1 624
  Göte Ekström,

  med anledning av din fråga "Finns det numera någon bättre förklaring hur inmatningen skall ske?" undrar jag vad det är i den inbyggda hjälpen eller handledningen på webben som behöver förtydligas?
  Christer Gustavsson - Verksamhetsledare DIS

 14. #14
  Hans-Peters avatar
  Hans-Peter Stülten
  Medlemsnr
  25567
  Ort
  Nynäshamn
  Inlägg
  519
  Hej!

  Jag håller med Christer och styrelsen i att det vill vara resurs spill att göra en speciell "light" version av Disgen. Men jag håller även med Edgar och Torgny om att det borde kunna gå att slå av eller på mera avancerade funktioner. Ett enkelt gränssnitt att börja med för de mest basala funktionerna, sedan slå på det mera avancerade när man har blivit lite varm i kläderna.

  Men det är kanske lika svårt att göra det som en "light" version av programmet?

  Sedan kan jag inte låta bli att kommentera Christers svar till Göte Ekström: Götes osäkerhet i hur han skall fortsätta, ilustrerar med all önsklig tydlighet behovet av att ha en samlat manual för Disgen 2016. Inga fel i att ha den inbyggda hjälpen och webbhandledningen, men den senare tycker jag fortfarande är bökig att hitta i, trots att jag nu har jobbat med programmet sedan förversionen släpptes till oss faddere hösten 2015. Det är möjligt andra tycker den är enklare att hitta i och det är ett åldersfenomen.
  Med vänlig hälsning
  Hans-Peter Stülten

 15. #15
  DanielBerglunds avatar
  Daniel Berglund
  Medlemsnr
  25564
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  1 082
  Citat Ursprungligen postat av Hans-Peter Visa inlägg
  Ett enkelt gränssnitt att börja med för de mest basala funktionerna, sedan slå på det mera avancerade när man har blivit lite varm i kläderna.

  Men det är kanske lika svårt att göra det som en "light" version av programmet?
  Det beror på vilka funktioner som ska döljas alternativt förenklas. Det är ungefär här som diskussionen har stannat tidigare - många har genom åren önskat sig ett nybörjarläge i programmet, men ingen har tänkt igenom i detalj hur det ska se ut.

  Du kanske själv kan föreslå några saker som kan döljas i ett nybörjarläge?
  Ordförande & Disgenutvecklare.

 16. #16

  Torgny Larsson
  Medlemsnr
  24069
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  729
  Daniel, lite tidigare i denna tråd ser du mitt förslag till vad gränsstället "light" skulle kunna innehålla.
  Disgen-fadder i DIS samt datorfrågor.

 17. #17
  DanielBerglunds avatar
  Daniel Berglund
  Medlemsnr
  25564
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  1 082
  Jag såg det - men min fråga nu gäller vad som skulle kunna döljas i ett nybörjarläge. Det är ju ett förslag som kommer upp ibland - dölj helt enkelt undan de mer avancerade funktionerna, så blir programmet enklare. Ska vi kunna realisera det måste vi med gemensamma krafter i alla fall kunna lista de funktioner som skulle döljas, så får vi se vart det tar oss.

  Om jag läser ditt förslag rätt, Torgny, så verkar det gå ut på att enbart ha den nya släktöversikten (som kommer i nästa version) och alltså inte familjeöversikt, byggda tavlan, söklistor, utskrifter, export, import eller kartor. Till detta skulle vi lägga nya dialoger/wizards/liknande främst för registrering av grunddata samt notiser. Du föreslår dessutom ett urval enklare utskrifter (med förenklade inställningar då antar jag) och endast någon typ av enklare sökningar. Är det rätt uppfattat? Det låter i så fall som ett ganska radikalt "döljande" plus en del nyutveckling. (Jag säger varken hiss eller diss än så länge utan försöker förstå omfattningen på ditt förslag.)
  Ordförande & Disgenutvecklare.

 18. #18

  Torgny Larsson
  Medlemsnr
  24069
  Ort
  Malmö
  Inlägg
  729
  Ja det verkar kanske drastiskt, men vi får börja någonstans. Många efterfrågar möjligheten till ett enklare gränsnitt i Disgen för flertalet användare, och då kanske vi kan börja med att diskutera vad det då skulle innehålla. Sen får vi se om och hur det skulle kunna realiseras inom Disgens nuvarande ramar - eller inte. Ofta blir det sen tekniken och ekonomin som sätter gränserna för vad vi vill göra.

  Du uppfattade nog det mesta rätt, fast utgångspunkten skulle vara en grafisk variant av familjeöversikten, liknande många andras, t.ex Min Släkt.

  Ditt förslag är att vi skapar ett gränssnitt, där vi helt enkelt döljer vissa funktionsområden, och det kan också vara en väg. Då utgår man från de tekniska möjligheterna i stället från användarens behov.
  Disgen-fadder i DIS samt datorfrågor.

 19. #19
  DanielBerglunds avatar
  Daniel Berglund
  Medlemsnr
  25564
  Ort
  Göteborg
  Inlägg
  1 082
  Citat Ursprungligen postat av Torgny Larsson Visa inlägg
  Ja det verkar kanske drastiskt, men vi får börja någonstans. Många efterfrågar möjligheten till ett enklare gränsnitt i Disgen för flertalet användare, och då kanske vi kan börja med att diskutera vad det då skulle innehålla. Sen får vi se om och hur det skulle kunna realiseras inom Disgens nuvarande ramar - eller inte. Ofta blir det sen tekniken och ekonomin som sätter gränserna för vad vi vill göra.
  Ja, det är ostridigt.

  Du uppfattade nog det mesta rätt, fast utgångspunkten skulle vara en grafisk variant av familjeöversikten, liknande många andras, t.ex Min Släkt.
  Ok, det innebär ju en signifikant nyutveckling. Kan du utveckla vad i nya släktöversikten som borde ändras för att duga? Den finns ju redan även om den inte är klar.

  MinSläkt har ju tre vyer som motsvarar familjeöversikt, byggda tavlan/stamtavla och byggda tavlan/antavla.

  En annan fråga är hur vi skulle hantera ortsträdet och källträdet - gömma undan eller behålla?

  Ditt förslag är att vi skapar ett gränssnitt, där vi helt enkelt döljer vissa funktionsområden, och det kan också vara en väg. Då utgår man från de tekniska möjligheterna i stället från användarens behov.
  Inte mitt förslag men många andras. Jag försöker klarlägga vad det konkret skulle innebära, och sedan - med ett konkret förslag - kan vi se om det blir gott nog.
  Ordförande & Disgenutvecklare.

 20. #20
  Hans-Peters avatar
  Hans-Peter Stülten
  Medlemsnr
  25567
  Ort
  Nynäshamn
  Inlägg
  519
  Hej Daniel!

  Jag har inte funderat ut i detalj vad som skulle vara nybörjare och vad som skulle vara avancerat.

  Men ett par saker kan jag komma på: Att endast tillåta baskartan i nybörjare versionen. Att spärra de mera avancerade funktioner i käll- och ortsträd.

  Sedan har Torgny ju kommit med ett förslag som verkar intressant, men det innebär kanske nyutveckling?

  Jag är inte programmerare eller expert på vad som går att göra utan stora kostnader, det finns det andra som kan bättre.

  Ovanstående är enbart tankar på vad som kan förenkla för den mindre erfarna.

  Disgen i sig är ju väldigt kraftfullt och kan mycket, som jag brukar säga till mina kursdeltagare: "Det är ett program som man kan växa i". Men det gör också att det kan verka väldigt komplicerat om man är ovan. Då är det kanske enklare att bara ha ett fönster där man skriver in namn, födelsedag och ort samt dödsdag och ort.

  Man får registrerat det rent basala, sedan kan man efterhand som man blir duktigare, gå tillbaka och komplettera med allt det finlir som finns i Disgen: Koppling till AD/Svar/Ancestry i källträdet, lägga in torpet/hemmanet med koordinater i ortsträdet. lägga in nya underlagskartor o.s.v.

  Det är i viss mån så jag har gjort under de efterhand många år jag har använt Disgen. Att så något av det var för att de tidigare versioner av Disgen inte klarade det, men just därför har jag kunnat komma in i funktionerna efterhand som jag själv har blivit duktigare och programmet mer avancerat.
  Med vänlig hälsning
  Hans-Peter Stülten

+ Svara på ämne
Sidan 1 av 2 1 2 SistaSista

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg