Små-register

DIS Forum: 5. DIS verksamhet och utveckling: Idéer om DIS framtida verksamhet: Små-register
Av C-G Magnusson Söndagen den 31 januari, 2010 - 14:04:

Små-register, ett förslag till projekt.
"Många bäckar små gör en stor å"!

Beskrivning
En databas innehållande en mängd små register över allehanda källor av personhistoriskt intresse. Ett register motsvarar en källa (kan kanske vara fler volymer som hör ihop). Inte tänkt för register till kyrkoarkiven där det redan finns pågående initiativ. Det är inte heller tänkt att all information ska finnas i registret, endast en hänvisning till källan där man kan gå vidare.

Innehåll
Register till böcker, tidningar, arkivhandlingar. Det saknas (digitala) register på många håll. Minsta enhet som bör registreras är en volym. Man kan dock tänka sig att man registrerar den utifrån olika kriterier. Exempel på handlingar som kan registreras:
- böcker (hemdbygdsböcker, släktböcker, biografier)
- tidningar (familjenotiser, dödsrunor, intervjuer, polisunderrättelser)
- arkivhandlingar (fångrullor, diarium, handskrivna register, domböcker)

Inmatning
För att kunna ta emot registren krävs att de är utformade enhetligt, kanske genom ett särskilt program eller bara som en text-fil i ett förutbestämt format (ex. csv). Vem som helst kan bidraga bara man följer de förutsättningar som anges.

Sökning
Man kan söka på en kombination av ex. förnamn, efternamn, ort, datum, källa. Tänker mig också att man får träffarna i steg såsom många sajter idag har (ex. World Vital Records, Ancestry, Live Roots) där man först ser antalet träffar i respektive register. För respektive register kan man sedan klicka sig vidare till dessa träffar och i nästa steg registerposterna.

Av C-G Magnusson Lördagen den 17 april, 2010 - 17:46:

Ett enkelt sätt att komma igång är att registrera direkt i ens släktforskningsprogram (DISgen etc) och exportera till GEDCOM. Family Tree PHP (gratis) funkar bra som presentationsprogram där många GEDCOM-filer enkelt kan göras sökbara på en webbsida.


Lägg till ett meddelande (Add a message)


För att kunna delta i denna diskussion måste Du:
Skriva För och Efternamn i fältet "Användarnamn" !
Hoppa över fältet lösenord här!
Fyll i din e-post om du även vill ha direktkontakt med deltagarna.
(Just fill in Your name! E-mail is not compulsory.)
Användarnamn:
(Your name)
 
Lösenord:
(Password)
E-mail: